În continuarea celui de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României, publicul este invitat la o nouă serată eveniment având ca temă principală aniversarea celor trei mari compozitori și dialogul artelor, eveniment care va avea loc luni, 11 februarie 2019, de la ora 17,30 și va fi găzduit de Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22).
Spectacolul este parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1.
Sub genericul „Aniversări”, doi invitați cu un parcurs artistic deosebit vor realiza o simbioză inedită între muzică și pictură. Pianistul Dragoș Andrei Cantea, produs artistic al școlii ieșene de muzică, în prezent masterand al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, va propune un program alcătuit din opusuri ale marilor aniversați ai anului: Felix Mendelssohn, Paul Constantinescu și Modest Musorgski. De această dată Suita „Tablouri dintr-o expoziție” va conduce publicul prezent printre operele pline de culoare și exotism ale pictorului Sorin Adam, un artist născut în 1968, care are în palmares 29 de expoziții personale și 24 de expoziții de grup, care au fost vernisate în săli importante din România, dar și din Italia și Turcia.
Dintre documentele expuse în cadrul expoziției adiacente de partituri cu semnificații istorice, se evidențiază: reducţia cu pian a operei “Boris Godunov”, de Modest Musorgski, apărută în 1908 la Breitkopf & Härtel – o ediţie revizuită, adăugită şi orchestrată de Nikolai Rimsky-Korsakov, care deţine portretul compozitorului şi autograful acestuia, iar pe pagina de titlu avem Ex libris Alfred Alessandrescu, notaţiile dirijorale ale acestuia şi traducerea operei în limba română. De asemenea, spectatorii vor mai putea vedea tipărituri ca: “Romance sans paroles pour piano” de Felix Mendelssohn – o ediţie de lux, apărută în 1900 la Editura „Au Mélomane”, din Paris, îngrijită de dirijorul şi organistul Adhemar Decq, precum și partitura generală a Concertului pentru pian şi orchestră, dar şi Jocul popular “Olteneasca” pentru orchestă simfonică de Paul Constantinescu, partituri care deţin dedicaţia autografă a compozitorului pentru dirijorul George Georgescu – 2 Ianuarie 1956.
Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro